OSTRVO MADEIRA (I DEO)….TAMO GDE ŽIVI DUGA…

putovajna1putovajna2putovajna3putovajna4putovajna5Nakon toga, odvešće vas na obalu u simpatično mestašce Paul do Mar, gde za ručak možete probati najkonzumiraniju i najpoznatiju ribu Madeire, koja se na portugalskom naziva „peiše-espada“ (peixe-espada), a na engleskom scabbardfish („skabardfiš“, prevod na srpski jezik – ne postoji). Ova neobična, zmijolika crna riba zastrašujućeg izgleda pripada klasi predatora hordata – kopljaša, tj. zrakoperki, i jedna je od 40 vrsta iz ove familije riba koje se mogu naći samo u Atlantiku. Živi na velikim dubinama, te kad je ribari ulove i izvade na površinu, zbog nagle promene pritiska i pucanja očnih duplji, njene ogromne iskolačene oči, uz oštre duge, tanke zube deluju još strašnije. U potpunoj suprotnosti sa njenim izgledom, belo meso ove ribe izuzetno je ukusno.

Mestašce Paul do Mar poznato je i po jednom od nekoliko madeiranskih vodopada koji obrušavaju u tankom mlazu sa visokih stena i završavaju u vodama Atlantika. U mestu Paul do Mar („Pavle na Moru“), videćete kako izgleda tipična ostrvska plaža sa ne baš za kupanje privlačnim, crnim vulkanskim kamenjem, velikim oblucima nastalim tokom neke od pradavnih erupcija danas ugašenog vulkana.
Za razliku od manjeg ostrva u arhipelagu – Porto Santa, na Madeiri ne postoji peščana plaža. Njih nekoliko sa okerastim peskom, koje možete videti nadomak velikih kompleksa hotela, nasute su peskom uveženim iz Maroka.

source: http://umetnostputovanja.blogspot.pt/2014/11/portugal-ostrvo-madeira.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s